Diabetes: klachten en complicaties

Door diabetes kunnen bloedvaatjes en zenuwen beschadigd raken. Dit heet neuropathie. Hierdoor is de bloedtoevoer naar de voeten verslechterd. Doordat het gevoel in de voeten ook minder is, wordt een wondje minder snel opgemerkt. Als er eenmaal een wondje is ontstaan, zal dit ook minder snel genezen. Ook kunnen er kleine breukjes in de voetbeentjes ontstaan, waardoor de voeten doorzakken: dit heet een Charcot voet. Dit komt gelukkig weinig voor, maar tijdig herkennen en behandelen is belangrijk.

De diabetische voet: symptomen

Het verschijnsel van verminderde bloedtoevoer en gevoel wordt ook wel een diabetische voet genoemd. Wat zijn hiervan de symptomen?

·       Koude voeten

·       Tintelingen, pijn, verkleuring en minder gevoel in de voeten

·       Wondjes ontstaan gemakkelijk en genezen minder snel

·       Roodheid en zwelling (bij een Charcot voet)

De diabetische voet: preventieve maatregelen

Er zijn gelukkig een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen, om uw voeten zo gezond mogelijk te houden en complicaties zoveel mogelijk te voorkomen.

·       Blijf goed onder controle; zorg voor stabiele en gezonde bloedsuikerwaardes

·       Loop niet op blote voeten

·       Knip de nagel niet te kort; ga bij voorkeur naar een gespecialiseerde pedicure

·       Neem geen voetenbaden: hierdoor verweekt de huid

·       Draag goede schoenen, die niet knellen

·       Controleer uw voeten goed op wondjes; ga bij twijfel direct naar de huisarts

·       Draag bij voorkeur diabetes sokken

Wat zijn diabetes sokken

Diabetes sokken hebben als doel de voeten beschermen. Ze zijn naadloos, gevoerd en hebben een optimale pasvorm. Hierdoor wordt de kans op blaren en wondjes verminderd. Door de gebruikte materialen zijn ze niet beklemmend. Ze zorgen daardoor voor een goede bloedsomloop, verminderen de druk en voorkomen oedeem. Diabetes sokken hebben door de gebruikte materialen antimicrobiële eigenschappen, en houden uw huid gezond. Ook worden zweetvoeten zoveel mogelijk voorkomen. Er zijn ook diabetes sokken met een speciale vulling om extra bescherming te geven en blessures en wondjes te voorkomen.

Bij Gooisebeenmode.nl zijn diverse diabetes sokken verkrijgbaar, zowel van katoen als van wol.  Alles voor gezonde voeten, ook bij diabetes! Oriënteer u gerust op onze website en neem contact met ons op als u meer informatie wenst.